Incendiu în pădurea din Sânpetru Almaşului

Aproximativ 25 de hectare de vegetaţie uscată şi alte 10 hectare de litieră de pădure din apropierea localităţii Sânpetru Almaşului au fost mistuite de flăcări, în cursul zilei de miercuri, după ce o persoană necunoscută a lăsat focul nesupravegheat. Pompierii militari au demarat cercetări pentru identificarea persoanei răspunzătoare de producerea incendiului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că incendiul a fost unul de proporţii, fiind nevoie de intervenţia mai multor echipaje de pompieri. „Garda de intervenţie nr. 3 Hida a fost solicitată, miercuri, la ora 12.43, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran din localitatea Sânpetru Almaşului. Favorizat de vânt, incendiul s-a propagat cu repeziciune la pădurea din apropiere. Ajunşi la faţa locului, pompierii din Hida au constatat că focul se manifesta pe o suprafaţă foarte mare, solicitând în sprijin pompierii Gărzii de intervenţie nr.1 Jibou”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, persoana răspunzătoare nefiind, încă, identificată.
Un alt incendiu minor a izbucnit miercuri după-amiază la vegetaţia uscată pe un teren din localitatea Letca. Până la stingerea incendiului, au ars două hectare de vegetaţie uscată.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor

Pompierii atrag atenţia cetăţenilor să respecte măsurile de prevenirea incendiilor atunci când intenţionează să cureţe terenurile de vegetaţia uscată. Astfel, se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii: în perioadele de caniculă şi secetă prelungită; condiţii meteorologice de vânt şi la lăsarea serii. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Resturile vegetale se adună în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată. Arderea se execută doar în zone care nu prezintă pericol de propagare a focului la fondul forestier sau construcţii, să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Cetăţenii care efectuează astfel de lucrări trebuie să aibă la îndemnână unele mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii. Focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locului arderii, persoanele în cauză trebuind să verifice dacă flăcările s-au stins.

Amenzi de până la 2.500 de lei

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor normelor generale de apărare împotriva incendiilor. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Excepţie de la această regulă face arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în curţile gospodăriilor şi grădini.
Un număr de 225 de incendii izbucnite la vegetaţia uscată au fost înregistrate la nivelul judeţului, în perioada scursă din acest an. În cauză, pompierii militari au aplicat 30 de sancţiuni persoanelor identificate că au provocat incendiile, valoarea amenzilor însumând 72.500 de lei.

Leave a Comment